WEDSTRIJDROEIEN

Wedstrijdroeien

Naast initiatie en recreatie is competitie de belangrijkste doelstelling van onze roeiclub. Als één van de oudste roeiclubs van ons land – met een verleden van internationale successen – hebben we een eer hoog te houden!

 

Trainingsmomenten

Vermits roeien een heel complexe én volledige sport is, is het aangewezen om meermaals per week te trainen op lenigheid, houding, vormspanning, kracht en uithouding. Jonge roeiers kunnen tot 3X per week trainen, terwijl een toproeier soms tot 12X per week zal trainen. Per leeftijdsgroep is er een trainer. De trainingen gaan door in samenspraak met hem. Er wordt getraind op het water als het weer het toelaat, soms ook in de powerzaal (ergometer, krachttoestellen). In de winter wordt de training soms vervangen door lopen of zwemmen.

Boottypes

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen koppelroeien (met 2 riemen) en puntroeien (met 1 riem).

De meest gekende vorm van koppelroeien is de fameuze Skiff: één roeier alleen in een boot.

Daarnaast kan men ook meerdere roeiers hebben en dit maakt het roeien een echte teamsport:

  • met twee (dubbel scull)
  • met vier (vier koppel)

Naast dit type bestaat er ook puntroeien: elke roeier heeft 1 riem, doet dus een beweging langs één kant van de boot.

  • een twee met punt
  • een vier met punt
  • een acht: hierbij is er altijd een stuurman/vrouw (cox) in de boot om hem in de juiste richting te sturen

Wedstrijden

Het seizoen start vanaf maart met eerst langeafstandswedstrijden over 5 tot 6 kilometer en dit op kanalen of rivieren in België (bv. Brugge, Seneffe)/

De gewone klassieke wedstrijden worden geroeid in lijn

  • over 500m vanaf de 11-jarigen
  • over 1000m vanaf de 13-jarigen
  • over 2000m vanaf de 15-jarigen en ouder.

Er zijn ook nog duathlon wedstrijden voor de junioren: roeien door een slalomparcours plus een wedstrijd in lijn over 500m. Indien daar ook nog een loopwedstrijd bijkomt spreekt men van triatlon.

De competitie van een roeiseizoen loopt in België vanaf maart tot en met september , waarbij de hoogtepunten zijn internationale regatta’s in België in april en mei en twee Belgische kampioenschappen, één einde april voor de korte boortypes en één in september voor lange boottypes: 4 koppel en 4 punt en uiteraard ook de acht met stuurman, zowel voor de vrouwen als de mannen.

Leeftijdscategorieën

De leeftijdscategorieën deelt men in per 2 jaar, met als voorbeeld 11-12 jarigen, 13- 14 jarigen, 15- 16 jarigen enz… Op internationaal niveau, zoals wereldkampioenschappen hebben we vooral de juniores : 16 tot 18 jarigen- de “under 23”- roeiers (jonger dan 23 jaar) en dan de open klasse waar men alle leeftijden aanvaardt vanaf 18 jarigen…

Bij de hogere leeftijden, boven de 18 jarigen, bestaat er ook nog een gewichtscategorie-indeling. Men spreekt vaak van lichtgewicht roeier- ster ofwel van zwaargewicht. De gewichtsklassen zijn dames 59 kg, heren 72,5 kg… onder of op dit gewicht kan men aan deze specifieke lichtgewicht klasse deelnemen op verschillendoe Belgische of internationale wedstrijden.

 

Organisaties

De Vlaamse Roeiliga (VRL) en de Belgische Roeibond (BRB) zijn overkoepelende organisaties. Zij vertegenwoordigen de Vlaamse en Belgische roeiclubs bij BLOSO.

Zij stellen een nationale trainer aan die selectieprocedures organiseert voor het nationale team. Hij/zij werkt programma’s en trainingschema’s uit voor roeiers met internationale ambities.

Contacteer ons

Heb je vragen of opmerkingen, neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Koninklijke roeivereniging Club Gent

Yachtdreef 2
9000 Gent

Met dank aan onze partners en sponsors