Na de tentoonstelling deze zomer over ‘150 jaar Club Gent’ in het STAM, is één van onze pronkstukken opgenomen in de vaste collectie. Het gaat om de ‘Coupe Ganda’ die fungeerde als wisselbeker voor belangrijke wedstrijden zoals de regatta van Terdonk. De beker is uit massief zilver en begin 20ste eeuw ontworpen en gemaakt in Gent op het Emiel Braunplein door edelsmid Armand Bourdon. Als trofee kan hij wel tellen!

Tijdens de Belle Epoque was de roeisport in Gent immers razend populair. De regatta van Terdonk op het kanaal Gent-Terneuzen lokte jaarlijks duizenden toeschouwers. De Gentse clubs behoorden rond de eeuwwisseling tot de Europese top van het roeien. Niet te verwonderen dat elke overwinning – zoals de drie overwinningen in de Engelse Henley-regatta (1906, 1907 en 1909) – in heel het land uitbundig werden gevierd. Een beetje zoals de Rode Duivels nu….

De beker is te zien in Zaal 7 van het STAM, hier op de foto bovenaan in het midden.